Bouillon van groentenafval
In januari las ik tussen alle bedrijvigheid door de mailtjes van de Frugalwoods met tips voor een zuiniger leven. Helaas was januari een geldput, zonder ruimte om die tips door te voeren. Er was echter één tip die ik wel direct vol enthousiasme overnam. En dat was niet eens een tip van de Frugalwoods zelf, maar van iemand die reageerde :-)
De tip was dat je groentenschillen en -stronken in de vriezer kon bewaren. Als je dan genoeg groentenafval bijeen gespaard had, dan kon je er bouillon van trekken.
Kortom: dit is zeker voor herhaling vatbaar. De tweede ziplockzak is inmiddels halfvol. Dat is mooi, want dan maak ik volgende weer weer een grote pan soep van zelfgemaakte bouillon.
Ik maakte er deze budget tomatensoep van.
De tip was dat je groentenschillen en -stronken in de vriezer kon bewaren. Als je dan genoeg groentenafval bijeen gespaard had, dan kon je er bouillon van trekken.
Ik vond het direct een briljant idee. En dus gooide ik (het schone deel van) de uienschillen, de (afgewassen) schil van wortels, de stronken van bleekselderij en prei, de schillen en harde stukjes van de gember en dergelijke in een ziplockzak in de vriezer. De zak vulde zich veel sneller dan ik dacht en in één week had ik een flinke zak vol.
Gisteren maakte ik hier bouillon van in de slowcooker.
Dus hiervan de schillen, de stelen en de stronken. |
Ingrediënten:
1,7 liter kokend water
1 ziplockzak vol schillen (géén aardappelschillen overigens - de gangbare aardappels worden mij teveel bespoten).
6 witte peperkorrels
2 blaadjes laurierblad
1 groot stuk foelie
een beetje gedroogde tijm
Hoe maak je bouillon van groentenafval?
Ik had een beetje haast, en dus liet ik de bouillon slechts twee uur trekken in plaats van vier (in de slowcooker he mensen... als je een gewone pan gebruikt, dan moet dat korter).
Eindconclusie:
Ik vond het een lekkere bouillon! Dat is nog eens een manier om toch nog iets nuttigs met je groentenafval te doen én om van je bouillonblokjes af te komen.
Kortom: dit is zeker voor herhaling vatbaar. De tweede ziplockzak is inmiddels halfvol. Dat is mooi, want dan maak ik volgende weer weer een grote pan soep van zelfgemaakte bouillon.
Ik maakte er deze budget tomatensoep van.
Goeie tip! Nu doe ik er niets mee.
BeantwoordenVerwijderenJa he?! Ik vond het ook zo'n briljante tip. En de bouillon was echt lekker.
Verwijderenik maak er ook bouillon van, maar ik heb steeds minder groenteafval omdat ik tegenwoordig mijn groentes steeds vollediger gebruik, want eigenlijk kun je van groentes soms meer eten dan je dacht, zo snijd ik de stronk van broccoli in kleine stukje en die gaan dan in mijn pastasaus 0f door mijn chili con carne, nu las ik dat je bloemkoolstronkjes en zelfs het blad ook gewoon kunt verwerken. mijn wortels en aardappels en komkommer schil en schrap ik niet meer ,maar maak ze gewoon wat beter schoon. Geen grote besparingen, maar wel een goed gevoel dat ik steeds minder etensresten weggooi .
BeantwoordenVerwijderenAls je groenten helemaal gebruikt heb je inderdaad steeds minder afval.
VerwijderenWat een goed idee! Nu gooi ik het gewoon weg, maar van die zakken heb ik ook wel, dus ik ga ook zo'n 'depot' aanleggen in de vriezer!
BeantwoordenVerwijderenMaar nu las ik dat je het na er bouillon van getrokken hebt de groenten niet meer in groenafvalbak kan doen, klopt dat?
BeantwoordenVerwijderen